maanantai 7. marraskuuta 2016

Joulun herkkuja: Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu

Edellisvuotena leivoin ensimmäistä kertaa elämässäni saaristolaisleipää, ja ihastuin se helppouteen ja ennen kaikkea herkulliseen makuun. Erilaiset leivonnaiset on mukava joululahja tai tuliainen ja kaiken sen makeuden keskelle on mukavaa tehdä jotakin suolaisempaa. Sainkin muutamalta läheiseltä "tilauksen" saaristolaisleivälle taas täksi jouluksi, joten tänä vuonna leivotaankin useampi vuoka tätä herkkua.

Resepti jota käytän, on löytynyt tietääkseni aikoinaan netistä mutta en yhtään tiedä mistä sivustolta, sillä olen ottanut reseptin talteen omaan reseptivihkoon ilman lähdeviitettä. Joka tapauksessa resepti on helppo, ainekset eivät ole mielestäni kovin "kummoisia". Meiltä esimerkiksi löytyy leivontakaapista jokaista ainesosaa aina, paitsi kaljamaltaita. :)

Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu

1 litra piimää (ei rasvatonta)
75g tuorehiivaa
3dl tummaa siirappia
3dl kaljamaltaita
3dl vehnä tai ruisleseitä (käytän vehnää)
3dl ruisjauhoja
1rkl suolaa
10dl vehnäjauhoja

Leipien voiteluun:

1rkl tummaa siirappia
3rkl vettä

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi, murenna joukkoon hiiva. 
Lisää siirappi, kaljamaltaat, leseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot, sekoita hyvin.
Anna kohota vedottomassa paikassa noin 1,5 tuntia.

Voitele leipävuoat (n. litra) voisulalla tai käytä esimerkiksi näitä Eskimon leipävuokia, kuten minä.
Jaa taikina kolmeen noin litran vetoiseen vuokaan.
Paista 175 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla kaksi tuntia.
Voitele paiston loppuvaiheessa leipien pinta siirappi-vesiseoksella. 
Kumoa, ja jäähdytä liinan alla.
Parhaimmillana leipä on seistyään viileässä 2-3 päivää, kestää myös erinomaisesti pakastuksen ja itse asiassa minusta leipä on parasta oltuaan ensin pakkasessa. 



 Sanoisin vielä viime kerralta oppineena, että käytä tarpeeksi isoa astiaa leipätaikinan tekoon, sillä se turpoaa yllättävän paljon ja itse sain aikaan taikinaräjähdyksen viimeksi! Taikinan myös kuuluu olla tahmaista ja "hankalasti" käsiteltävää, käsiä ei tarvitse tätä leipää tehdessä juuri liata vaan voi käyttää kauhaa leipätaikinan annosteluun. Lisäksi, itse en kumoa leipiä paiston jälkeen vaan annan niiden jäähtyä noissa eskimon leipävuoissa ja sen jälkeen laitan ne elmukelmutettuina pakastimeen.

Herkullisia hetkiä leivonnan parissa kaikille!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti